לדלג לתוכן

הפרוזה הכפרית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

הפרוזה הכפריתרוסית: Деревенская проза - "דרוונסקאיה פרוזה" או Деревенская литература) הייתה בשנות ה-1950 בתקופת "ההפשרה" של ניקיטה חרושצ'וב ואחר כך עד לשנות ה-1980 מגמה בספרות הרוסית הסובייטית, שהתמקדה בחיים העכשוויים ובערכים המסורתיים של הכפר הרוסי.

ראשיתה, לפעמים, מזוהה עם המסות הבקורתיות על הקולקטיביזציה של החקלאות שפורסמו בתחילת שנות ה-1950 במגזין הספרותי "נובי מיר" על ידי ולנטין אובצ'קין ורשימותיהם של אלכסנדר יאשין, אנטלי קלינין, יפים דורוש ואחרים. עם זאת רוב היצירות שכונו "פרוזה כפרית", כפי שמעיד שמה, היו כתבי פרוזה - רומנים ונובלות. הנציגים הבולטים של "הפרוזה הכפרית" הסובייטית היו אלכסנדר יאשין, וסילי בלוב, פיודור אברמוב, ולנטין רספוטין, בוריס מוז'אייב, וסילי שוקשין. מבקרים אחדים מחשיבים אף את אלכסנדר סולז'ניצין בקטגוריה זו, הודות לסיפורו הקצר "ביתה של מטריונה".כביטאון חצי-רשמי של הזרם שימש המגזין הספרותי "נאש סוברמניק" ("בן זמננו").

רבים מכתבי הפרוזה הכפרית נטו לאידיאליזציה של חיי הכפר הרוסי המסורתי ומחבריהם ביטאו, בדרך כלל באופן מתון את רוח הלאומנות והשמרנות הרוסית משנות ה-1980- 1970. הסאבטקסט הלאומני היה, לפי סברות אחדות, הסיבה ליחס הסלחני ואף תומך של ההנהגה הסובייטית כלפי הסופרים הנ"ל, ב"תקופת הקפאון", בהשוואה לרדיפה הקשוחה נגד נציגי "הפרוזה הצעירה" ו"הפרוזה העירונית" הדיסידנטיות.

תהליך הפרסטרויקה בסוף שנות ה-1980 הביא לעלייה משמעותית בעיניין הציבור ביצירות החדשות של אחדים מנציגי זרם זה ("בערה" מאת רספוטין,"הבלש העצוב" מאת ויקטור אסטאפייב, "כולם ראשונים" מאת בלוב), אולם שינויי המצב החברתי-פוליטי אחרי נפילת המשטר הקומוניסטי והתפרקות ברית המועצות היטה את מרכז הכובד של הכתיבה הספרותית לכיוונים רבים אחרים והפופולריות של הפרוזה הכפרית ירדה בקרב הקהל. עם זאת ליצירות של הסופרים ה"כפריים" נשמרה חשיבות עצומה בשימור התרבות הלאומית הרוסית והזיכרון ההיסטורי הרוסי. במיוחד השתקפה בהן טרגדיית הקולקטיביזציה (כמו בספר "מוז'יקים ובאבושקות" של בוריס מוז'אייב)

מבחר יצירות של "הפרוזה הכפרית"

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שנה שם מחבר
19281931 בחורות «Девки» ניקולאי קוצ'ין
1953 "רשימות על החיים בקולחוז" «Очерки о колхозной жизни» ולנטין אובצ'קין
1957 הרומן "אחים ואחיות" «Братья и сёстры» פיודור אברמוב
1963 "הבית של מטריונה" «Матрёнин двор» אלכסנדר סולז'ניצין
1965 "על האירטיש" «На Иртыше» סרגיי זאליגין
1966 "עסקים כרגיל" «Привычное дело» וסילי בלוב
1966 "חי" «Живой» בוריס מוז'אייב
1966 "בני ליובאבין" «Любавины» וסילי שוקשין
1976 "פרידה ממטיורה" «Прощание с Матёрой» ולנטין רספוטין
1976 "הקיסר-דג" «Царь-рыба» ויקטור אסטאפייב
1978 הרומן "קסיאן המרגיז" «Касьян Остудный» איוואן אקולוב
1982 "מים חיים" «Живая вода» ולדימיר קרופין

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Минокин М. В. Современная советская проза о колхозной деревне. — М.: Просвещение, 1977.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

Главная страница «Первого сентября» • Главная страница журнала «Литература» • Содержание №5/2001